objętość bryły
objętość bryły
Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości c i kącie ostrym o mierze alpha . Przez wierzchołek kata prostego poprowadzono poprowadzono prosta l równoległą do przeciwprostokatnej. Oblicz objętosć figury powstałej z obrotu tego trójkąta wokół prostej l.
Proszę o pomoc w rozwiazaniu.
Proszę o pomoc w rozwiazaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
objętość bryły
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/h/443f8c64f4b/
Powstała bryła to walec z dwoma wyciętymi stożkami złączonymi wierzchołkami
1. Obliczam \(\displaystyle{ l_1}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{l_1}{c}}\)
\(\displaystyle{ l_1=c\cdot cos\alpha}\)
2. Obliczam \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{r}{l_1}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{r}{c\cdot cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ r=c sin\alpha cos\alpha}\)
3. Obliczam \(\displaystyle{ V}\) bryły
\(\displaystyle{ V=\pi r^2c-( \frac{1}{3}\pi r^2h_1+\frac{1}{3}\pi r^2h_2 )}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^2c-\frac{1}{3}\pi r^2( h_1+h_2 )}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^2c-\frac{1}{3}\pi r^2c}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{2}{3} \pi r^2c}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{2}{3} \pi r^2c}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{2}{3} \pi (c sin\alpha cos\alpha)^2c}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{2}{3}sin^2\alpha cos^2\alpha c^3\pi}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{4sin^2\alpha cos^2\alpha}{6}c^3\pi}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{(2sin\alpha cos\alpha)^2}{6}c^3\pi}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{sin^22\alpha}{6}c^3\pi}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2015, o 21:25 przez anna_, łącznie zmieniany 5 razy.
objętość bryły
A jakie powinno być r - gdyż odpowiedż jest 1/6 πc^3 sin ^{} 2 2α. w jaki sposób otrzymujemy ten wynik,
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, o 17:24 przez jk9, łącznie zmieniany 1 raz.
objętość bryły
Obliczam V bryły
\(\displaystyle{ V=\pi r^2c-( \frac{1}{3}\pi r^2h_1+\frac{1}{3}\pi r^2h_1 )}\)
Dlaczego tak?
nie powinno być :\(\displaystyle{ V=\pi r^2c-( \frac{1}{3}\pi r^2h_1+\frac{1}{3}\pi r^2h_2 )}\) ?
czy h1 i h2 są równe ?
\(\displaystyle{ V=\pi r^2c-( \frac{1}{3}\pi r^2h_1+\frac{1}{3}\pi r^2h_1 )}\)
Dlaczego tak?
nie powinno być :\(\displaystyle{ V=\pi r^2c-( \frac{1}{3}\pi r^2h_1+\frac{1}{3}\pi r^2h_2 )}\) ?
czy h1 i h2 są równe ?