Oblicz objętość walca.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz objętość walca.

Post autor: monikap7 »

przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 4. W stożek ten wpisano walec o wysokości 1. Oblicz objętość walca.
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Oblicz objętość walca.

Post autor: kakaona »

Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 4 \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) tworząca stożka \(\displaystyle{ l=4}\), promień stożka \(\displaystyle{ r=2}\), wysokość stożka(z tw. Pitagorasa) \(\displaystyle{ H=\sqrt{4^{2} - 2^{2}} = 2\sqrt{3}}\).
Wpisując walec w stożek w przekroju osiowym stożka utworzą się dwa trójkąty podobne. \(\displaystyle{ \frac{r}{r _{w} } = \frac{H}{H _{w} } \Leftrightarrow r _{w} = \frac{r * H _{w} }{H} = \frac{\sqrt{3}}{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ r _{w}}\) - promień walca, \(\displaystyle{ H_{w}}\) - wysokość walca
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz objętość walca.

Post autor: monikap7 »

objetość mi wychodzi 1,3 pi
błędna
ODPOWIEDZ