Objętość wielościanu foremnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
High Voltage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 paź 2009, o 22:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

Objętość wielościanu foremnego

Post autor: High Voltage »

Cztery wierzchołki sześcianu połączono odcinkami tak, że uzyskano krawędzie wielościanu foremnego. Jaką częścią objętości sześcianu jest objętość tego wielościanu?

Mam wątpliwości co do mojego wyniku ...
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Objętość wielościanu foremnego

Post autor: xiikzodz »

Niech krawędź sześcianu ma długość \(\displaystyle{ 1}\).
Ten czworościan ma krawędzie długości równej długości przekątnej jednej z podstaw sześcianu, czyli \(\displaystyle{ \sqrt 2}\). Zatem objętość tego czworościanu wynosi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt 2\cdot (\sqrt 2)^3}{12}=\frac 13}\) i to jest odpowiedź.
luna1518
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 12 gru 2009, o 13:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Objętość wielościanu foremnego

Post autor: luna1518 »

A z jakiego wzoru obliczasz tą objętość. Prosiłabym o szczegółowe wytłumaczenie jak to wykonać.
ODPOWIEDZ