Witam, potrzebuje rozwiązania trzech zadań, oto one:
1.
Na łące wykopano rów melioracyjny długości 400m. Jego poprzeczny przekrój jest trapezem równoramiennym o podstawach 5,1m i 2,6m oraz kącie nachylenia ramienia dłuższej podstawy 45stopni. Jeden metr sześcienny ziemi waży około 900kg. Ile kursów zrobiła wywrotka o ładowności 8ton, wywożąc tę ziemię?
2.
Ogrodnik postawił 5 tuneli foliowych o długości 10m każdy. Przekrój poprzeczny tunelu jest trapezem równoramiennym o podstawach 3m i 1,6m oraz wysokości 2,4m. Ile metrów sześciennych powietrza zmieści się w 10 takich tunelach?
3.
W ramę o wymiarach 1,5m x 0,8m wstawiono lustro ze szkła o grubości 10mm, gęstość szkła wynosi 2,6 g/\(\displaystyle{ cm^{3}}\). Jaki ciężar musi wytrzymać hak, na którym powieszono lustro, jeżeli rama waży 2kg?
Pozdrawiam. ; )
Na łące wykopano rów; Ile metrów sześciennych..;Jaki cięzar?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Na łące wykopano rów; Ile metrów sześciennych..;Jaki cięzar?
Zad. 1
* oblicz wysokość trapezu ( \(\displaystyle{ \frac{5,1-2,6}{2} =1,25=h_T}\))
* oblicz objętość graniastosłupa prostego, którego podstawą jest trapez
* przelicz, ile waży ziemia wykopana z rowu, którego objętość wyliczyłeś
* masę ziemi podziel przez ładowność wywrotki
Zad. 2
* oblicz objętość jednego tunelu
* wymnóż przez 10
Zad. 3
* oblicz objętość prostopadłościanu, którym jest lustro
* oblicz, ile waży szkło, korzystając z podanej gęstości
* pamiętaj o dodaniu masy ramy
* oblicz wysokość trapezu ( \(\displaystyle{ \frac{5,1-2,6}{2} =1,25=h_T}\))
* oblicz objętość graniastosłupa prostego, którego podstawą jest trapez
* przelicz, ile waży ziemia wykopana z rowu, którego objętość wyliczyłeś
* masę ziemi podziel przez ładowność wywrotki
Zad. 2
* oblicz objętość jednego tunelu
* wymnóż przez 10
Zad. 3
* oblicz objętość prostopadłościanu, którym jest lustro
* oblicz, ile waży szkło, korzystając z podanej gęstości
* pamiętaj o dodaniu masy ramy