Oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa prostego, którego podstawą jest trapez prostokątny o bokach równoległych a=8 cm i b=5cm oraz H=4 cm. Dł. wysokości tego graniastosłupa wynosi 7 cm.
Za pomoc odwdzięczę się "pomógł"
graniastosłup prosty [P / V]
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 12 paź 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Pomógł: 8 razy
graniastosłup prosty [P / V]
mamy 3 boki trapezy musimy wyliczyc 4 bok. Korzystamy z twierdzenia pitagorasa aby wyliczyc czwarty
bok trapezu.
\(\displaystyle{ 4^{2}}\)+\(\displaystyle{ 3^{2}}\)=\(\displaystyle{ x^{2}}\)
25=\(\displaystyle{ x^{2}}\)
x=5
Mamy wysokosc graniastoslupa H= 7 cm
V=Pp\(\displaystyle{ \cdot}\) H
Pp=26
V=26\(\displaystyle{ \cdot}\)7
V=182\(\displaystyle{ cm^{3}}\)
Pc= 2Pp +4Pścian bocznych
majac juz dane wszystkie boki trapezu w podstawie mnozymy poszczegolne wartosci dlugosci bokow z wysokoscia graniastoslupa czyli 7cm np. 8cm\(\displaystyle{ \cdot}\) 7cm= 42\(\displaystyle{ cm^{2}}\) i tak z pozostalymi.
pozniej to wszystko dodajemy i mamy pole calkowite.
bok trapezu.
\(\displaystyle{ 4^{2}}\)+\(\displaystyle{ 3^{2}}\)=\(\displaystyle{ x^{2}}\)
25=\(\displaystyle{ x^{2}}\)
x=5
Mamy wysokosc graniastoslupa H= 7 cm
V=Pp\(\displaystyle{ \cdot}\) H
Pp=26
V=26\(\displaystyle{ \cdot}\)7
V=182\(\displaystyle{ cm^{3}}\)
Pc= 2Pp +4Pścian bocznych
majac juz dane wszystkie boki trapezu w podstawie mnozymy poszczegolne wartosci dlugosci bokow z wysokoscia graniastoslupa czyli 7cm np. 8cm\(\displaystyle{ \cdot}\) 7cm= 42\(\displaystyle{ cm^{2}}\) i tak z pozostalymi.
pozniej to wszystko dodajemy i mamy pole calkowite.