1. W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym o dł. krawędzi 6 cm, najdłuższa przekątna jest nachylona do podstawy pod kątem 60 st. Oblicz pole całkowite tego graniastosłupa
Za pomoc odwdzięczę się "pomógł"
graniastosłup prawidłowy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
graniastosłup prawidłowy
1.
\(\displaystyle{ a=6}\)
Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ tg60^o= \frac{h}{2a}}\)
Liczysz, a potem podstawiasz do wzoru na pole całkowite
\(\displaystyle{ a=6}\)
Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ tg60^o= \frac{h}{2a}}\)
Liczysz, a potem podstawiasz do wzoru na pole całkowite