Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wymiarach a = 5cm, h=12 cm. Wyznacz pole przekroju bryły przechodzącej przez przekątne obu podstaw.
Obliczyłam Pp i wyszło mi 25 cm, objętość wyszła mi 300.
czy mam rację ?
I jak wyznaczyć pole przekroju bryły ?
Pole powierzchni i objętość graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WARSZAWA
- Akademicki
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Pole powierzchni i objętość graniastosłupa
ten przekrój to prostokąt którego jeden bok to przekątna podstawy a drugi to krawędź tego graniastosłupa.
skoro podstawa to kwadrat to ze wzoru
\(\displaystyle{ d_{podstawy}=a*\sqrt{2}}\)
wychodzi że:
\(\displaystyle{ d_{podstawy}=5*\sqrt{2}}\)
a że:
\(\displaystyle{ P_{prostokata}=a*d}\)
to:
\(\displaystyle{ P_{przekroju}=a*d=5*5*sqrt{2}=25*\sqrt{2} [cm^2]}\)
...pole powierzchni Ci wyszło źle. powinno być:
\(\displaystyle{ P=2(a^2)+4(a*h)\[cm^2]}\)
a objętość dobrze, tylko jednostka to \(\displaystyle{ cm^3}\)
skoro podstawa to kwadrat to ze wzoru
\(\displaystyle{ d_{podstawy}=a*\sqrt{2}}\)
wychodzi że:
\(\displaystyle{ d_{podstawy}=5*\sqrt{2}}\)
a że:
\(\displaystyle{ P_{prostokata}=a*d}\)
to:
\(\displaystyle{ P_{przekroju}=a*d=5*5*sqrt{2}=25*\sqrt{2} [cm^2]}\)
...pole powierzchni Ci wyszło źle. powinno być:
\(\displaystyle{ P=2(a^2)+4(a*h)\[cm^2]}\)
a objętość dobrze, tylko jednostka to \(\displaystyle{ cm^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WARSZAWA
Pole powierzchni i objętość graniastosłupa
Pole powierzchni 290 (cm2) . Tak mi wyszło teraz
Dziękuję bardzo
Dziękuję bardzo