Nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział, ale mam problem z pewnym zadaniem.
Przekątna kwadratu na rysunku obok ma długośc x. Jaką częścią całego kwadratu jest częśc zacieniowana?
Rysunke wygląda w ten sposób, że w kwadrat zostały wpisane 4 koła, każde w innej cwiartce i przekątna przecina dwa te koła(chyba każdy wie jak wygląda przekątna w kwadracie)
Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. -- 20 paź 2009, o 20:56 --Pomoże ktoś??????
Koła wpisane w kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Koła wpisane w kwadrat
1. Z Pitagorasa lub wzoru na przekątną kwadratu policz bok kwadratu
2. Promień okręgu jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) boku kwadratu
3. Policz pole kwadratu \(\displaystyle{ P_{k}}\)
4. Policz pole czterech okręgów \(\displaystyle{ P_{o}}\)
5. Policz \(\displaystyle{ \frac{P_{k}-P_{o}}{P_{k}}}\)
2. Promień okręgu jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) boku kwadratu
3. Policz pole kwadratu \(\displaystyle{ P_{k}}\)
4. Policz pole czterech okręgów \(\displaystyle{ P_{o}}\)
5. Policz \(\displaystyle{ \frac{P_{k}-P_{o}}{P_{k}}}\)