Oto Treść Zadania:
W granastosłóupie prawidłowym czworokątnym suma długości jego krawędzi jest równa 68 cm, a pole powierzchni całkowitej wynosi 190 cm(kwadrat). oblicz długość krawędzi graniastosłupa.
pomóżcie mistrzowie (
Krawędź graniastosłupa foremnego
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Krawędź graniastosłupa foremnego
A co w tym jest trudnego?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4(a+a+b)=68 \\ 2a^2+4ab=190 \end{cases}}\)
W zadaniach tego typu, zastanów się jak zapisać dane na niewiadomych i wtedy powstaje układ równań ;p
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4(a+a+b)=68 \\ 2a^2+4ab=190 \end{cases}}\)
W zadaniach tego typu, zastanów się jak zapisać dane na niewiadomych i wtedy powstaje układ równań ;p