1.Kulę o promieniu 10 cm przecięto płaszczyzną. Otrzymany przekrój jest kołem o środku oddalonym od srodka kuli o 7 cm. Oblicz pole tego koła.
2.Kulisty balon ma promień równy 20 cm. Po dopompowaniu powietrza promień balonu zwiększył się o 5 cm. O ile wzrosło jego pole powierzchni?
Pole powierzchni koła
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 15:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 1 raz
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Pole powierzchni koła
zad 2.
\(\displaystyle{ P _{k} = 4 \pi r ^{2}}\)
I \(\displaystyle{ r=20 cm}\), \(\displaystyle{ P _{k} = 4 \pi 20 ^{2}=1600 \pi}\)
II \(\displaystyle{ r=25 cm}\), \(\displaystyle{ P _{k} = 4 \pi 25 ^{2}=2500 \pi}\)
II-I \(\displaystyle{ 2500-1600= 900}\)
\(\displaystyle{ P _{k} = 4 \pi r ^{2}}\)
I \(\displaystyle{ r=20 cm}\), \(\displaystyle{ P _{k} = 4 \pi 20 ^{2}=1600 \pi}\)
II \(\displaystyle{ r=25 cm}\), \(\displaystyle{ P _{k} = 4 \pi 25 ^{2}=2500 \pi}\)
II-I \(\displaystyle{ 2500-1600= 900}\)