Czy złota kula, która waży 65kg ma promień większy czy mniejszy niż 12 cm? (1 cm3 złota waży 0,019 kg) Do obliczeń przyjmij ze pi = 3
z góry dziekuje
oblicznie złotej Kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
oblicznie złotej Kuli
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3}\)
\(\displaystyle{ V \cdot 0.019 = 65}\) <<-- Tyle wynosi ciężar kuli xD
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi r^3 \cdot 0.019 = 65}\)
\(\displaystyle{ 0,076 r^3= 65}\)
\(\displaystyle{ r^3 \approx 855,263}\)
\(\displaystyle{ 12 ^{3} = 1728}\)
\(\displaystyle{ 1728>855,263}\)
\(\displaystyle{ r<12}\)
\(\displaystyle{ V \cdot 0.019 = 65}\) <<-- Tyle wynosi ciężar kuli xD
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi r^3 \cdot 0.019 = 65}\)
\(\displaystyle{ 0,076 r^3= 65}\)
\(\displaystyle{ r^3 \approx 855,263}\)
\(\displaystyle{ 12 ^{3} = 1728}\)
\(\displaystyle{ 1728>855,263}\)
\(\displaystyle{ r<12}\)