W ostrosłupie ...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
yuupi90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 8 cze 2009, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

W ostrosłupie ...

Post autor: yuupi90 »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszyzny podstawy pod kątem ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) dla którego cos \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\). Wysokość ostrosłupa ma długość 12 cm .
a)wykaż że \(\displaystyle{ \alpha}\) e (45*, 60* ), (* - stopnie)
b) oblicz objetosc tego ostroslupa .

Doszedłem do pewnego momentu ale zaciąłem się bo nie wiedziałem co zrobić z tymi "dziwnymi liczbami".
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

W ostrosłupie ...

Post autor: Inkwizytor »

a) a co tu jest do wykazywania? W ostrosłupie kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy może być tylko ostry zatem, \(\displaystyle{ \alpha}\) należy do pierwszej ćwiartki skoro masz konkretną wartość \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{3}{5}}\) oraz \(\displaystyle{ cos45^o = \frac{ \sqrt{2}}{2}}\) zaś \(\displaystyle{ cos60^o = \frac{1}{2}}\) to pokaż że 3/5 leżą pomiędzy tymi wartościami.
yuupi90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 8 cze 2009, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

W ostrosłupie ...

Post autor: yuupi90 »

aha ok teraz kapuje
ODPOWIEDZ