Z kuli na stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jerer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 29 maja 2008, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Z kuli na stożek

Post autor: jerer »

Metalową kulę o promieniu R=3cm przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona dp płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{5}}\). Wyznacz promień podstawy tego stożka.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Z kuli na stożek

Post autor: anna_ »

1.Stąd wyznacz \(\displaystyle{ l}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{l}= \frac{ \sqrt{5} }{5}}\)
2. To co wyjdzie wstaw do
\(\displaystyle{ h^2+r^2=l^2}\)
i wyznacz \(\displaystyle{ h}\)
3.
\(\displaystyle{ V_{s}=V_{k}= \frac{4}{3} \pi R^3=36\pi}\)
Tu podstaw wyznaczone w 2. \(\displaystyle{ h}\) i policz \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi r^2h=36\pi}\)
ODPOWIEDZ