Stosunek objetosci powstalych bryl
Stosunek objetosci powstalych bryl
Prostokat ma boki o dlugosciach 6 cm i 8 cm. Oblicz stosunek objetosci bryly jaka powstanie po obrocie tego prostokata wokol dluzszego boku do objetosci bryly powstalej z obrotu wokol krotszego boku.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Stosunek objetosci powstalych bryl
Ze wzoru na objętość walca mamy \(\displaystyle{ \frac{\pi\cdot 6^2\cdot 8}{\pi\cdot 8^2\cdot 6}=\frac{3}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Stosunek objetosci powstalych bryl
\(\displaystyle{ V = \pi \cdot r^2 \cdot h}\)
obracajac wokół dłuższego boku \(\displaystyle{ r_{1}= 6}\), \(\displaystyle{ h_{1}=8}\)
obracajac wokół krótszego boku \(\displaystyle{ r_{2}=8}\), \(\displaystyle{ h_{2}=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = \frac{\pi \cdot r_{1}^{2} \cdot h_{1}}{\pi \cdot r_{2}^{2} \cdot h_{2}} = \frac{6^2 \cdot 8}{8^2 \cdot 6} = \frac{6}{8} = \frac{3}{4}}\)
obracajac wokół dłuższego boku \(\displaystyle{ r_{1}= 6}\), \(\displaystyle{ h_{1}=8}\)
obracajac wokół krótszego boku \(\displaystyle{ r_{2}=8}\), \(\displaystyle{ h_{2}=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_{1}}{V_{2}} = \frac{\pi \cdot r_{1}^{2} \cdot h_{1}}{\pi \cdot r_{2}^{2} \cdot h_{2}} = \frac{6^2 \cdot 8}{8^2 \cdot 6} = \frac{6}{8} = \frac{3}{4}}\)