walec - najmniejsza powierzchnia - dana objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 18 lut 2006, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sweet Home Alabama
- Podziękował: 12 razy
walec - najmniejsza powierzchnia - dana objętość
Jaką wysokość i jaki promień powinna mieć puszka na konserwy w kształcie walca o objętości 128pi cm3, aby na jej wykonanie zużyć najmniej materiału?
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
walec - najmniejsza powierzchnia - dana objętość
\(\displaystyle{ V={\pi}r^{2}H}\)
\(\displaystyle{ H=\frac{V}{{\pi}r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=2{\pi}r^{2}+2{\pi}rH}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=2{\pi}r^{2}+\frac{256{\pi}}{r}}\)
Obliczasz sobie pochodna i przyrownujesz do zera.
\(\displaystyle{ H=\frac{V}{{\pi}r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=2{\pi}r^{2}+2{\pi}rH}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=2{\pi}r^{2}+\frac{256{\pi}}{r}}\)
Obliczasz sobie pochodna i przyrownujesz do zera.