Graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
olenka690
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 mar 2006, o 09:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 7 razy

Graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: olenka690 »

Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy długości a=1,5 cm i wysokości długości h=3,5 cm. Jak to zrobić? Odp. to 39 cm. Ale nie umiem...
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: Tristan »

Skoro jest to graniastosłup, który w postawie ma sześciokąt, to sama nazwa wskazuje, że podstawa składa się z 6 boków. Ponieważ graniastosłup ma dwie podstawy, więc boków mam już dwanaście. Mamy również 6 wysokości, czyli w sume: \(\displaystyle{ 6a+6a+6h=12a+6h}\). Mamy dane a i h, więc podkładając otrzymujemy: \(\displaystyle{ 12 1,5 + 6 3,5=39}\).
olenka690
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 mar 2006, o 09:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 7 razy

Graniastosłup prawidłowy sześciokątny

Post autor: olenka690 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ