Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy większe niż jego pole podstawy.Oblicz miarę kata jaka ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy
jako że zadanie nie zawiera danych nie za bardzo wiem jak to zrobić :/
miara kąta między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
miara kąta między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy
\(\displaystyle{ P_{b} = 4 \cdot \frac{1}{2}a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = a^2}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot \frac{1}{2}a \cdot h = 2a^2}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{2a^2}{2a} = a}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{ \frac{1}{2} a}{h} = \frac{ \frac{1}{2} a}{a} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = 60^o}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = a^2}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot \frac{1}{2}a \cdot h = 2a^2}\)
\(\displaystyle{ h = \frac{2a^2}{2a} = a}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{ \frac{1}{2} a}{h} = \frac{ \frac{1}{2} a}{a} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = 60^o}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2009, o 20:46 przez agulka1987, łącznie zmieniany 1 raz.
miara kąta między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy
ale czemu tam jest 4\(\displaystyle{ a^{2}}\) skoro to jest dwa razy większe a nie 4 .. chyba źle wyszło ..
poza tym to nie bedzie tylko jedna czwarta a jedna czwarta a kwadrat jak juz no nic sama moze sie uporam z tym
poza tym to nie bedzie tylko jedna czwarta a jedna czwarta a kwadrat jak juz no nic sama moze sie uporam z tym
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
miara kąta między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy
Masz rację jest 2 razy większe a nie 4. Juz poprawione teraz wyszedł ładny wynik 60 stopni