Kula

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
jayson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 1 lut 2006, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 4 razy

Kula

Post autor: jayson »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa H, a krawędź boczna tworzy z krawędzią podstawy kąt α . Oblicz pole powierzchni kuli wpisanej w ten ostrosłup.

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Kula

Post autor: robert179 »



|ZF| = a
|ZS| = H
\(\displaystyle{ a=ctg\alpha*h}\)

\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}=\beta}\)

\(\displaystyle{ tg\beta*a=r}\)

Teraz tylko podstawić do wzoru na pole powierzchni.
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

Kula

Post autor: Auryn »

przeczytaj dokladnie zadanie bo zle narysowales wogóle ...

krawędź boczna tworzy z krawędzią podstawy kąt α . a nie sciana boczna z podstawą
ODPOWIEDZ