Przekątna sześciany jest o 1 dłuższa od krawędzi. Oblicz objętość
odp \(\displaystyle{ V= \frac{5+3 \sqrt{3} }{4}}\)
Aby obliczyć a układam równanie
\(\displaystyle{ a ^{2} + \lefta a \sqrt{2}( \right) ^{2}}\)\(\displaystyle{ = \left(a+1 \right) ^{2}}\)
wychodzi mi równanie
\(\displaystyle{ 2a ^{2} -2a -1 =0}\)
następnie a wynosi \(\displaystyle{ \frac{1+ \sqrt{3} }{2}}\)
Po podniesieniu a do potęgi trzeciej nie dostaję odpowiedniego wyniku
gdzie jest błąd?
przekątna o 1 dłuższa od krawędzi
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
przekątna o 1 dłuższa od krawędzi
Żadne takie równanie nie jest potrzebne. Wystarczy skorzystać z tego, że długość przekątnej sześcianu o boku a wynosi \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\) i zapisać proste równanie:
\(\displaystyle{ a\sqrt{3}=a+1}\)
Co do objętości, mi też wychodzi \(\displaystyle{ a=\frac{1+\sqrt{3}}{2}}\) i mniemam, że jest to błąd w odpowiedziach.
\(\displaystyle{ a\sqrt{3}=a+1}\)
Co do objętości, mi też wychodzi \(\displaystyle{ a=\frac{1+\sqrt{3}}{2}}\) i mniemam, że jest to błąd w odpowiedziach.
- Hilda
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 15:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 10 razy
przekątna o 1 dłuższa od krawędzi
Nieprawda, mi wyszło dobrze
Kiedy już mamy wyliczone, że \(\displaystyle{ a= \frac{1+ \sqrt{3} }{2}}\) i chcemy obliczyć objętość to trzeba ruszyć głową ; )
Korzystamy ze wzoru, że:
\(\displaystyle{ (a+b)^{3}=a^{3} + 3 \cdot a^{2} \cdot b + 3 \cdot b^{2} \cdot a + b^{3}}\)
I wynik końcowy to jak byk:
\(\displaystyle{ V = \frac{5 + 3 \sqrt{3}}{4}}\)
EDIT: zapomniałam o mianowniku "4", dlatego edytowałam.
Kiedy już mamy wyliczone, że \(\displaystyle{ a= \frac{1+ \sqrt{3} }{2}}\) i chcemy obliczyć objętość to trzeba ruszyć głową ; )
Korzystamy ze wzoru, że:
\(\displaystyle{ (a+b)^{3}=a^{3} + 3 \cdot a^{2} \cdot b + 3 \cdot b^{2} \cdot a + b^{3}}\)
I wynik końcowy to jak byk:
\(\displaystyle{ V = \frac{5 + 3 \sqrt{3}}{4}}\)
EDIT: zapomniałam o mianowniku "4", dlatego edytowałam.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 22:32 przez Hilda, łącznie zmieniany 4 razy.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
przekątna o 1 dłuższa od krawędzi
\(\displaystyle{ (\frac{1+ \sqrt{3} }{2})^3= \frac{1+3 \sqrt{3}+9+3 \sqrt{3} }{8}= \frac{10+6 \sqrt{3} }{8} = \frac{5+3 \sqrt{3} }{4}}\)
wszystko się zgadza
wszystko się zgadza
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy