Oblicz obiętość sześcianu wpisanego w kulę o r=3.
Moje rozwiązanie do sprawdzenia:
\(\displaystyle{ (a \sqrt{3}) ^{2} + a ^{2} = 6 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a ^{2} + a ^{2} = 36}\)
\(\displaystyle{ 3a ^{2} = 36/3}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} = \sqrt{12}}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} = 2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V = (2 \sqrt{3})^{3} = 8 \sqrt{3}}\)
Czy to zadanie dobrze zrobiłem?
Obiętość sześcianu wpisanego w kule.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
Obiętość sześcianu wpisanego w kule.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2009, o 17:08 przez rejch15pl, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Obiętość sześcianu wpisanego w kule.
Niestety nie.
Źle podstawiłeś wartości do tw Pitagorasa i na dodatek obliczoną wartość \(\displaystyle{ a}\) źle podstawiłeś do wzoru na objętość.
Źle podstawiłeś wartości do tw Pitagorasa i na dodatek obliczoną wartość \(\displaystyle{ a}\) źle podstawiłeś do wzoru na objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Obiętość sześcianu wpisanego w kule.
Główny błąd jest w tym miejscu:
\(\displaystyle{ (a \sqrt{3}) ^{2} + a ^{2} = 6 ^{2}}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ a^2+a^2=6^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
Obiętość sześcianu wpisanego w kule.
wpisałem tak ponieważ wzorowałem sie na zadniu 1 z tego postu https://www.matematyka.pl/104041.htm
-- 10 paź 2009, o 17:27 --
czyli powinno byc tak?
\(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = 6 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a ^{2}= 12/2}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} = \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V = ( \sqrt{6}) ^{3}}\)-- 11 paź 2009, o 10:33 --powie mi ktos czy teraz juz dobrze rozwiazane?
-- 10 paź 2009, o 17:27 --
czyli powinno byc tak?
\(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = 6 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a ^{2}= 12/2}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} = \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V = ( \sqrt{6}) ^{3}}\)-- 11 paź 2009, o 10:33 --powie mi ktos czy teraz juz dobrze rozwiazane?