objętość równoległościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lolek900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 42 razy

objętość równoległościanu

Post autor: lolek900 »

Mam takie zadanie, lecz nie wiem jak je rozwiazać i proszę o pomoc i najważniejsze... o wyjaśnienie;) bo nie potrafię tego obliczyć sam:/ oto treść:
Korzystajac z właściwosci iloczynu skalarnego i wektorowego oblicz objętość równoległościanu rozpiętego przez trzy wektory \(\displaystyle{ \vec{A} = (4,1,0), \vec{B} = (1,2,0), \vec{C} = (1,1,2)}\).

Poza tym mam jeszcze takie pytanie... gdyby ktoś był w stanie mi pomóc byłbym ogromnie wdzieczny... co to znaczy, że wektory leżą w jednej płaszczyźnie? i jak to sprawdzić, czy podane wektory leżą w jednej płaszczyźnie czy nie? bo nie mogę nigdzie tego znaleźć;? yh

za wszelką pomoc z góry bardzo dziękuję
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

objętość równoległościanu

Post autor: Kamil_B »

lolek900 pisze:Korzystajac z właściwosci iloczynu skalarnego i wektorowego oblicz objętość równoległościanu rozpiętego przez trzy wektory \(\displaystyle{ \vec{A} = (4,1,0), \vec{B} = (1,2,0), \vec{C} = (1,1,2)}\)
Poczytaj o iloczynie mieszanym.
lolek900 pisze: co to znaczy, że wektory leżą w jednej płaszczyźnie? i jak to sprawdzić, czy podane wektory leżą w jednej płaszczyźnie czy nie? bo nie mogę nigdzie tego znaleźć;?
Wektory są wpółpłaszczyznowe jesli ich iloczyn mieszany jest równy 0.
ODPOWIEDZ