Obiętość prawidłowego graniastosłupa czworokątnego.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rejch15pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice

Obiętość prawidłowego graniastosłupa czworokątnego.

Post autor: rejch15pl »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Zad. Obiętość prawidłowego graniastosłupa czworokątnego wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), a krawędz podstawy ma dlugość 1. Oblicz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obiętość prawidłowego graniastosłupa czworokątnego.

Post autor: piasek101 »

Z objętości wyznaczasz jego wysokość.
Szukany kąt z trójkąta prostokątnego : wyznaczona wysokość ; krawędź podstawy; przekątna ściany.
rejch15pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice

Obiętość prawidłowego graniastosłupa czworokątnego.

Post autor: rejch15pl »

no ok, obliczyłem \(\displaystyle{ H = \sqrt{2}}\)ędź podstawy \(\displaystyle{ = 1}\) a z kąd tą przekątną?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obiętość prawidłowego graniastosłupa czworokątnego.

Post autor: piasek101 »

rejch15pl pisze:no ok, obliczyłem \(\displaystyle{ H = \sqrt{2}}\)ędź podstawy \(\displaystyle{ = 1}\) a z kąd tą przekątną?
Jak bardzo chcesz to z Pitagorasa, do wyznaczenia kąta nie jest potrzebna.
Z funkcji trygonometrycznych - potrzebne będą tablice.
ODPOWIEDZ