Graniastosłup trapezowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ptashyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 11 mar 2006, o 08:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 9 razy

Graniastosłup trapezowy

Post autor: ptashyna »

Podstawą graniastosłupa prostego ABCDA'B'C'D' jest trapez równoramienny o bokach |AB| = 6cm, |BC|= 3cm, |CD|= 3cm, |AD|=3cm. Pole przekroju jest płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołki A, C, C' A' wynosi 36 cm � . Oblicz objętość i pole tego graniastosłupa.


Błagam o jak najszybszą odpowiedź.
Z góry dziękuję
Wildthinks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 28 mar 2006, o 13:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

Graniastosłup trapezowy

Post autor: Wildthinks »

hmm... jak na "szybko" przeliczyłem to PC=180sqrt7/7+13,5sqrt3 V=81sqrt21/7
pozdrowienia
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

Graniastosłup trapezowy

Post autor: doliva »

Zauważ, że między przekątną \(\displaystyle{ AC}\) podstawy, a bokiem \(\displaystyle{ CB}\) jest kąt prosty, czyli \(\displaystyle{ \angle ACB = 90 ^o}\). Wynika z własności okręgu opisanego na tym trapezie - kąt oparty na średnicy jest prosty.
ODPOWIEDZ