w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem ostrym α, dla którego \(\displaystyle{ cos=\frac{3}{5}}\). Wysokość ostrosłupa ma 12 cm.
a) wykaż, ze α∊(45,60 stopni)
b) oblicz objętość ostrosłupa
ostrosłup czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ostrosłup czworokątny
a)
musisz udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{3}{5} \in ( \frac{1}{2} ; \frac{ \sqrt{2} }{2} )}\)
b)
z \(\displaystyle{ cos\alpha}\) policz krawędź boczną
z Pitagorasa połowę długości podstawy, a potem całość
Będziesz miała wszystkie dane potrzebna do obliczenia objętości
musisz udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{3}{5} \in ( \frac{1}{2} ; \frac{ \sqrt{2} }{2} )}\)
b)
z \(\displaystyle{ cos\alpha}\) policz krawędź boczną
z Pitagorasa połowę długości podstawy, a potem całość
Będziesz miała wszystkie dane potrzebna do obliczenia objętości