Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d i tworzy z płaszczyzną jego podstawy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
Proszę o pomoc !
Pole powierzchni całkowitej i objętość - Graniastosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole powierzchni całkowitej i objętość - Graniastosłup
Z funkcji trygonometrycznych wyznaczasz krawędź podstawy i wysokość bryły - otrzymane wstawiasz do wzorów na pole i objętość.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2009, o 12:45 przez piasek101, łącznie zmieniany 2 razy.
- kielbasa
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 14 wrz 2009, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 72 razy
Pole powierzchni całkowitej i objętość - Graniastosłup
do tego też doszedłem ... ale odpowiedz jest dość skomplikowana :
\(\displaystyle{ P_{c} = 2d^{2}cos \alpha (cos \alpha + 2sin \alpha ) ,
V = d ^{3}sin \alpha cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ P_{c} = 2d^{2}cos \alpha (cos \alpha + 2sin \alpha ) ,
V = d ^{3}sin \alpha cos ^{2} \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole powierzchni całkowitej i objętość - Graniastosłup
Na literkach taka musi być.kielbasa pisze:do tego też doszedłem ... ale odpowiedz jest dość skomplikowana :
\(\displaystyle{ P_{c} = 2d^{2}cos \alpha (cos \alpha + 2sin \alpha ) ,
V = d ^{3}sin \alpha cos ^{2} \alpha}\)
Zgodnie z moim wcześniejszym (przy klasycznych oznaczeniach) :
\(\displaystyle{ a=d\cdot cos\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ h=d\cdot sin\alpha}\) (wstawiać do wzorów, postać wyniku może być inna - to nie oznacza, że on sam jest niepoprawny).