Ostrosłup przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy i dzielacą jego wysokości w stosunku 1:2, oblicz stosunek objetości otrzymanych brył. Rozważ 2 przypadki
bardzo prosze o cąłkowite rozwiązanie i wyjaśnienie
Przekrój ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Przekrój ostrosłupa
Pole ostrosłupa - \(\displaystyle{ P=\frac{1}{3}P_pH}\)
pole mniejszego ostrosłupa po przecięciu płaszczyzną - \(\displaystyle{ p=\left(\frac{1}{3}P_pH\right)\frac{1}{3}}\)
Zatem szukany stosunek wynosić będzie:
\(\displaystyle{ k=\frac{p}{P-p}=\frac{\left(\frac{1}{3}P_pH\right)\frac{1}{3}}{\frac{1}{3}P_pH-\left(\frac{1}{3}P_pH\right)\frac{1}{3}}=\frac{P_pH}{9}\cdot\frac{9}{2P_pH}=\frac{1}{2}}\)
Jeśli przyjmiemy, że \(\displaystyle{ k=\frac{P-p}{p}}\),to wówczas \(\displaystyle{ k=2}\)
Skorzystaliśmy tutaj z pewnego istotnego faktu (jakiego?)
pole mniejszego ostrosłupa po przecięciu płaszczyzną - \(\displaystyle{ p=\left(\frac{1}{3}P_pH\right)\frac{1}{3}}\)
Zatem szukany stosunek wynosić będzie:
\(\displaystyle{ k=\frac{p}{P-p}=\frac{\left(\frac{1}{3}P_pH\right)\frac{1}{3}}{\frac{1}{3}P_pH-\left(\frac{1}{3}P_pH\right)\frac{1}{3}}=\frac{P_pH}{9}\cdot\frac{9}{2P_pH}=\frac{1}{2}}\)
Jeśli przyjmiemy, że \(\displaystyle{ k=\frac{P-p}{p}}\),to wówczas \(\displaystyle{ k=2}\)
Skorzystaliśmy tutaj z pewnego istotnego faktu (jakiego?)
Przekrój ostrosłupa
bedbet pisze:Pole ostrosłupa - \(\displaystyle{ P=\frac{1}{3}P_pH}\)
pole mniejszego ostrosłupa po przecięciu płaszczyzną - \(\displaystyle{ p=\left(\frac{1}{3}P_pH\right)\frac{1}{3}}\)
Zatem szukany stosunek wynosić będzie:
\(\displaystyle{ k=\frac{p}{P-p}=\frac{\left(\frac{1}{3}P_pH\right)\frac{1}{3}}{\frac{1}{3}P_pH-\left(\frac{1}{3}P_pH\right)\frac{1}{3}}=\frac{P_pH}{9}\cdot\frac{9}{2P_pH}=\frac{1}{2}}\)
Jeśli przyjmiemy, że \(\displaystyle{ k=\frac{P-p}{p}}\),to wówczas \(\displaystyle{ k=2}\)
Skorzystaliśmy tutaj z pewnego istotnego faktu (jakiego?)
A zamiast P nie powinno być V ?