Promień podstawy stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Podziękował: 13 razy
Promień podstawy stożka
Stosunek wysokości stożka do promienia podstawy wynosi 3:1. Objętość stożka jest równa 125 pi \(\displaystyle{ cm^{3}}\). Zatem jaką długość ma promień podstawy stożka?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Promień podstawy stożka
Zamień zdania na równania.
Pozostaje wyliczyć r.
\(\displaystyle{ \frac{H}{r}= \frac{3}{1}}\)malax5 pisze:Stosunek wysokości stożka do promienia podstawy wynosi 3:1.
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi r^2 H=125\pi}\)malax5 pisze:Objętość stożka jest równa \(\displaystyle{ 125 pi cm^{3}}\).
Pozostaje wyliczyć r.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Morąg
- Pomógł: 2 razy
Promień podstawy stożka
V=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) \(\displaystyle{ \pi}\)\(\displaystyle{ r^{2}}\)h=125\(\displaystyle{ \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{r}}\)=\(\displaystyle{ \frac{3}{1}}\)
h=3r
\(\displaystyle{ r^{2}}\)*h=375
\(\displaystyle{ r^{2}}\)*3r=375
3*\(\displaystyle{ r^{3}}\)=375
\(\displaystyle{ r^{3}}\)=125
r=5
\(\displaystyle{ \frac{h}{r}}\)=\(\displaystyle{ \frac{3}{1}}\)
h=3r
\(\displaystyle{ r^{2}}\)*h=375
\(\displaystyle{ r^{2}}\)*3r=375
3*\(\displaystyle{ r^{3}}\)=375
\(\displaystyle{ r^{3}}\)=125
r=5