no więc mam pewne zadanie i szczerze mowiąc mam z nim problem....
jesli ktos by miał troche checi i wolnego czasu to proooosze o pomoc albo chociaz jakies wskazowki bo ja dzis w ogole nie mysle i na nic nie wpadam....
Zadanie
Ostrosłup (prawidłowy czworokątny) przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy. Oblicz odległość tej płaszczyzny od podstawy aby:
a) objętość mniejszego ostrosłupa była 2 x mniejsza od pierwotnego
b) pole pow.---------------------------||--------------------------------------
[ Dodano: Sro Kwi 19, 2006 11:01 pm ]
Zadanie z ostrosłupem
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Zadanie z ostrosłupem
Witam.
Jeśli przez h oznaczymy wysokość ostrosłupa, a przez x szukaną odległość, to ostrosłup otrzymany po obcięciu jest podobny do wyjściowego w skali (h-x)/h.
Zatem w punkcie a) mamy do rozwiązania r-nie ( (h-x)/h )^3=1/2, a w punkcie b) r-nie ( (h-x)/h )^2=1/2.
Pozdrawiam.
Jeśli przez h oznaczymy wysokość ostrosłupa, a przez x szukaną odległość, to ostrosłup otrzymany po obcięciu jest podobny do wyjściowego w skali (h-x)/h.
Zatem w punkcie a) mamy do rozwiązania r-nie ( (h-x)/h )^3=1/2, a w punkcie b) r-nie ( (h-x)/h )^2=1/2.
Pozdrawiam.