Objętość graniastosłupa prawidłowego
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Objętość graniastosłupa prawidłowego
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego przedstawionego na rysunku.
Rysunku nie zamieszczę, ale opiszę co i jak:
Graniastosłup w podstawie ma pięcioąt foremny, zaznaczone też jest R = 2 cm, niestety nie wiem co ta wielkość oznacza. Wysokość ostrosłupa zaś to \(\displaystyle{ h = 6 \sqrt{2}}\)
Poprawna odpowiedź to \(\displaystyle{ V = 30 \sqrt{5+ \sqrt{5} }}\)
Próbowałem wykorzystać wzór na promień okręgu opsanego na pięciokącie foremnym, ale niestety nie wychodzi :/
Rysunku nie zamieszczę, ale opiszę co i jak:
Graniastosłup w podstawie ma pięcioąt foremny, zaznaczone też jest R = 2 cm, niestety nie wiem co ta wielkość oznacza. Wysokość ostrosłupa zaś to \(\displaystyle{ h = 6 \sqrt{2}}\)
Poprawna odpowiedź to \(\displaystyle{ V = 30 \sqrt{5+ \sqrt{5} }}\)
Próbowałem wykorzystać wzór na promień okręgu opsanego na pięciokącie foremnym, ale niestety nie wychodzi :/
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość graniastosłupa prawidłowego
R to własnie długość promienia okręgu opisanego
tu masz wzory
tu masz wzory
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pięciokąt
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Objętość graniastosłupa prawidłowego
Zgodnie z tym wzorem \(\displaystyle{ V = 15 \sqrt{6} (5- \sqrt{5} )}\)
-- 4 paź 2009, o 18:05 --
Poza tym dlaczego dla pięciokata foremnego nie działa wzór na pole w postaci \(\displaystyle{ 5 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)
-- 4 paź 2009, o 18:05 --
Poza tym dlaczego dla pięciokata foremnego nie działa wzór na pole w postaci \(\displaystyle{ 5 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość graniastosłupa prawidłowego
Graniastosłup czy ostrosłup?
Może jest tam jakaś kula?-- dzisiaj, o 18:18 --
Może jest tam jakaś kula?-- dzisiaj, o 18:18 --
Bo w pięciokącie nie ma trójkątów równobocznych.Bartek1991 pisze:Zgodnie z tym wzorem \(\displaystyle{ V = 15 \sqrt{6} (5- \sqrt{5} )}\)
-- 4 paź 2009, o 18:05 --
Poza tym dlaczego dla pięciokata foremnego nie działa wzór na pole w postaci \(\displaystyle{ 5 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3}}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Objętość graniastosłupa prawidłowego
Tak, tak, już wiem co robiłem źle. Mogłabyś mi może pomóc z wyprowadzeniem tego wzoru na promień okręgu opisanego na pięciokącie foremnym? Mam dany trójkąt równoramienny, długośc ramienia R, podstawy a, kąt przy ramieniach to 36 stopni. Jak policzyć to by dostać postać taką samą jak na wikipedii?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość graniastosłupa prawidłowego
Sprawdziłam, gdzieś musisz robić błąd
\(\displaystyle{ a= \sqrt{10-2 \sqrt{5} }}\)
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{5 \sqrt{2 \sqrt{5} +10} }{2}}\)
objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ V=30 \sqrt{ \sqrt{5} +5}}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{10-2 \sqrt{5} }}\)
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{5 \sqrt{2 \sqrt{5} +10} }{2}}\)
objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ V=30 \sqrt{ \sqrt{5} +5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Objętość graniastosłupa prawidłowego
a skąd to wiadomo, że ten cosinus tyle wynosi? Da się wyprowadzić?