Witam!
Mam takie dziwne zadanie i bardzo prosiłabym kogoś o wytłumaczenie mi jak go rozwiązać, nie chodzi mi o sam wynik, ale o to skąd się on wziął. Z góry dzięki!
Zad. Długości trzech krawędzi prostopadłościanu są w stosunku \(\displaystyle{ ac= 1:2:3.}\) Jeżeli te krawędzie przedłużymy odpowiednio o \(\displaystyle{ 2 m, 1 m, i 3 m}\), to objętość prostopadłościanu zwiększy się o \(\displaystyle{ 426 m ^{3}}\). Oblicz długości \(\displaystyle{ a, b, c}\) krawędzi prostopadłościanu.
Stosunek krawędzi...
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Stosunek krawędzi...
Oznaczmy długości krawędzi prostopadłościanu:
\(\displaystyle{ 1x, 2x, 3x}\)
Po przedłużeniu otrzymamy:
\(\displaystyle{ 1x+2, 2x+1, 3x+3}\)
Wylicz objętość pierwotnego prostopadłościanu oraz po powiększeniu. Ta druga objętość jest większa od pierwszej o 426 metrów sześciennych. Otrzymasz równanie z którego wyliczysz x
PS 1x czyli x
\(\displaystyle{ 1x, 2x, 3x}\)
Po przedłużeniu otrzymamy:
\(\displaystyle{ 1x+2, 2x+1, 3x+3}\)
Wylicz objętość pierwotnego prostopadłościanu oraz po powiększeniu. Ta druga objętość jest większa od pierwszej o 426 metrów sześciennych. Otrzymasz równanie z którego wyliczysz x
PS 1x czyli x
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Stosunek krawędzi...
Jeśli to tyczy się powyższego zadanie, to czy nie powinno być:
\(\displaystyle{ 21x^2+21x=420}\)?
Jest to równanie kwadratowe, więc przenieś wszystko na jedną stronę, policz deltę itd.
\(\displaystyle{ 21x^2+21x=420}\)?
Jest to równanie kwadratowe, więc przenieś wszystko na jedną stronę, policz deltę itd.
Stosunek krawędzi...
faktycznie pomyliłem się w obliczeniach jest 21 x kwadrat+21x= 420 jedkaże po tej wskazówce obliczyłem delte i delta wyszła 35721... wydaje mi się że powinno wyjsc jedno rozwiazanie? a w tym przypadku wychodza 2(x1 i x2)-- 26 paź 2009, o 18:35 --faktycznie pomyliłem się w obliczeniach jest 21 x kwadrat+21x= 420 jedkaże po tej wskazówce obliczyłem delte i delta wyszła 35721... wydaje mi się że powinno wyjsc jedno rozwiazanie? a w tym przypadku wychodza 2(x1 i x2)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Stosunek krawędzi...
1. Ułatw sobie liczenie i najpierw podziel obie strony przez 21
2.
2.
Czy jednak interesują nas oba rozwiązania? Zerknij na znak, czy długość może być ujemna?sados90 pisze:a w tym przypadku wychodza 2(x1 i x2)