sześciokąt foremny V i Pc czIII

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
jokerek8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 26 lut 2008, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

sześciokąt foremny V i Pc czIII

Post autor: jokerek8 »

sześciokąt foremny o boku a obraca się wokoł jednego z boków, oblicz V i Pc powstałej figury
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

sześciokąt foremny V i Pc czIII

Post autor: Sherlock »


Mam nadzieję, że ilustracja pomoże Ci policzyć zadanie
Otrzymaną bryłę musisz podzielić na części. Objętość i pole powierzchni bocznej niebieskiego walca policzysz bez problemu. Stożkowe wgłębienie wymaga wyliczenia objętości zielonego stożka i jego powierzchni bocznej (pamiętaj, że masz dwa takie stożki, u góry i na dole bryły). Objętość zielonego stożka odejmiesz od objętości pomarańczowego stożka. Od powierzchni bocznej pomarańczowego stożka odejmiesz powierzchnię boczną zielonego stożka. Pamiętaj by operacje powtórzyć dla dolnej części bryły.

Podsumowując:
Objętość bryły = Objętość walca + 2 (Objętość pomarańczowego stożka - Objętość zielonego stożka)
Pc bryły = Pb walca + 2 Pb zielonego stożka + 2 (Pb pomarańczowego stożka - Pb zielonego stożka)= Pb walca + 2 Pb pomarańczowego stożka
ODPOWIEDZ