Graniastsłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 2a i krawędzi bocznej a\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) przecięto płaszczyzną, przechodzącą przez przekątna podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\).
Oblicz pole przekroju dla \(\displaystyle{ \alpha}\)=30 i \(\displaystyle{ \alpha}\)=60 .
Granistosłup prawidłowy czworokątny i pole przekroju
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Granistosłup prawidłowy czworokątny i pole przekroju
Co prawda tu jest sześcian, ale wydaje mi się, że sposób rozwiązania będzie podobny:
post536612.htm
W przypadku \(\displaystyle{ \alpha=30^o}\) przekrojem będzie trójkąt równoramienny.
post536612.htm
W przypadku \(\displaystyle{ \alpha=30^o}\) przekrojem będzie trójkąt równoramienny.