Objętość ostrosłupa trójkątnego prawidłowego
Objętość ostrosłupa trójkątnego prawidłowego
Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a wysokość bryły H. Oblicz objętość bryły!
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Objętość ostrosłupa trójkątnego prawidłowego
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P_{p} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Policz \(\displaystyle{ a}\):
1) Z tw. Pitagorasa obliczysz \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości trójkąta.
2)Znając wysokość liczysz \(\displaystyle{ a}\) ze wzoru \(\displaystyle{ h _{trojkata}= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
Odp.:
\(\displaystyle{ P_{p}= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Policz \(\displaystyle{ a}\):
1) Z tw. Pitagorasa obliczysz \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości trójkąta.
2)Znając wysokość liczysz \(\displaystyle{ a}\) ze wzoru \(\displaystyle{ h _{trojkata}= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
Odp.:
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość ostrosłupa trójkątnego prawidłowego
1) Z tw. Pitagorasa obliczysz \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości trójkąta.mathX pisze: 1) Z tw. Pitagorasa obliczysz \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości trójkąta.