Wielościany i bryły obrotowe.Pole powierzchni i objętość.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
spajki02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 29 wrz 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skała

Wielościany i bryły obrotowe.Pole powierzchni i objętość.

Post autor: spajki02 »

Z trzech wypełnionych płynem sześciennych blaszek, których długości ktawędzi tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 10cm, przelano całą zawartość do naczynia w kształcie prostopadlościanu o wymiarach 4,5dm,6dm i 8 dm,całkowicie je napełniając. Oblicz dlugość krawędzi najmniejszej blaszanki.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Wielościany i bryły obrotowe.Pole powierzchni i objętość.

Post autor: agulka1987 »

Obliczamy objetości blaszanek

\(\displaystyle{ V_{1} = a^3}\)

\(\displaystyle{ V_{2} = (a+10)^3 = a^3+30a^2+300a+1000}\)

\(\displaystyle{ V_{3} = (a+20)^3 = a^3+60a^2+1200a+8000}\)

Teraz obliczamy objetość prostopadłoscianu

\(\displaystyle{ V_{p} = 45 \cdot 60 \cdot 80 = 216000 cm^3}\)


\(\displaystyle{ V_{1}+V_{2}+V_{3} = V_{p}}\)

podstawiasz objetości i rozwiazujesz równanie wielomianowe
luki1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 14 gru 2008, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 36 razy

Wielościany i bryły obrotowe.Pole powierzchni i objętość.

Post autor: luki1993 »

w szescianie o krawedzidlugosci a polaczono srodki S1 S2 iS3 trzech krawedzi wychodzacych z wierzcholka D1 i otrzymano trojkat S1,S2,S3.oblicz jego pole.-- 4 października 2009, 20:30 --w szescianie o krawedzi dludosci a punkty S1 i S2 sa srodkami krawedyi A1,D1 i C1 D1. nazwij czworokat ACS2 S1 i oblicz jego pole P.
ODPOWIEDZ