Witam. Mam do zrobienia z kartonu bryły. Są to 3 graniastosłupy proste czworokątne ale mam w każdym dane o której nie mam pojecia gdzie ona jest. A wiec pokolei:
1.
\(\displaystyle{ H=8 \quad a=8 \quad b=4,5 \quad \alpha= 60^{\circ}}\)
No i pierwsze pytanie. Jaka bedzie to figóra( tak ogólnie opisac, podstawe i ściany,jakie figóry) No i gdzie jest ten kat co ma byc uwzgledniony? Bo jeśli to prostpadłościan to by nam nie podali miary kąta:/
2.
\(\displaystyle{ H=8 \quad a=5 \quad \alpha=60^{\circ}}\)
A z tym to nie mam pojecia co zrobic. W podstawie to chyba kwadrat, ale znów gdzie ten kąt... Nie mam pojecia, równiez prosze o figóry w podstawie i bokach oraz gdzie uwzglednic kąt.
3.
\(\displaystyle{ a=10 \quad b=4 \quad c=5 \quad h=4 \quad H=8}\)
No tutaj nie ma katów, ale po co 2 wysokości?? To jakieś nieforemne mi sie wydaje:/ A wiec również figóry boczne i w podstawach chciałbym wiedziec i która wysokosc gdzie ma byc.
Powtarzam ze są to graniastosłupy proste czworokątne.
Za każda pomoc i podpowiedz bardzo bym dziekował. Czekam na wasze propozycje.
Model graniastosłupa prostego
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 11 gru 2008, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Tryb.
- Podziękował: 8 razy
Model graniastosłupa prostego
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, o 10:01 przez czeslaw, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach[latex]. W razie potrzeby zapoznaj się z instrukcją LaTeXa, dostępną na forum.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Model graniastosłupa prostego
1.
To graniastosłup, którego podstawą jest równoległobok o bokach 8 i 4,5 i kącie ostrym \(\displaystyle{ 60^o}\). Wysokość bryły to 8.
2.
To graniastosłup, którego podstawą jest romb o boku 5 i kącie ostrym \(\displaystyle{ 60^o}\). Wysokość bryły to 8.
3.
To graniastosłup, którego podstawą jest trapez równoramienny o podstawach 10 i 4, ramieniu 5 i wysokości 4. Wysokość bryły to 8.
To graniastosłup, którego podstawą jest równoległobok o bokach 8 i 4,5 i kącie ostrym \(\displaystyle{ 60^o}\). Wysokość bryły to 8.
2.
To graniastosłup, którego podstawą jest romb o boku 5 i kącie ostrym \(\displaystyle{ 60^o}\). Wysokość bryły to 8.
3.
To graniastosłup, którego podstawą jest trapez równoramienny o podstawach 10 i 4, ramieniu 5 i wysokości 4. Wysokość bryły to 8.