szesciani i czworoscian
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sanodmierz
szesciani i czworoscian
W szescianie ABCDEFGH o krawędzi długości a trzy wierzchołki dolnej podstawy połaczono z jednym wierzcholkiem górnej podstawy
a) oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu ABCH
b)Znajdź stosunek objętosci czworoscianu ABCH do objętosci szescianu
a) oblicz pole powierzchni całkowitej czworościanu ABCH
b)Znajdź stosunek objętosci czworoscianu ABCH do objętosci szescianu
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
szesciani i czworoscian
b).n-stosunek objetosci
\(\displaystyle{ S_{p}=\frac{1}{2}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot \frac{1}{2}a^{2}\cdot a=\frac{1}{6}a^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{s}=a^{3}\\n=\frac{\frac{1}{6}a^{3}}{a^{3}}=\frac{1}{6}}\)
a).d=a √ 2
\(\displaystyle{ S_{c}=\frac{d^{2}\sqrt{3}}{4}+3\frac{a^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ S_{p}=\frac{1}{2}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot \frac{1}{2}a^{2}\cdot a=\frac{1}{6}a^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{s}=a^{3}\\n=\frac{\frac{1}{6}a^{3}}{a^{3}}=\frac{1}{6}}\)
a).d=a √ 2
\(\displaystyle{ S_{c}=\frac{d^{2}\sqrt{3}}{4}+3\frac{a^{2}}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sanodmierz
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
szesciani i czworoscian
Jeden trojkat (bok) ma wszystkie krawedzie bedace przekatnymi kwadratow, a trzy trojkaty(boki) sa prostokatne i maja po dwa boki takie jak kwadrat i jeden jak przekatna.
- Auryn
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
szesciani i czworoscian
mhm tylko ze jak za gorny wierzcholek obierze sie jakis inny wierzcholek niz ty to to pole bedzie inne wiec trzeba rozpatrzyc 3 przypadki o ile sie nie myle
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
szesciani i czworoscian
Chyba chce mi sie juz spac. Zaraz je napisze.
II \(\displaystyle{ S_{c}=2\cdot \frac{a^{2}}{2}+2\cdot\frac{ad}{2}}\)
II \(\displaystyle{ S_{c}=2\cdot \frac{a^{2}}{2}+2\cdot\frac{ad}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2006, o 20:45 przez LecHu :), łącznie zmieniany 1 raz.