przekrój osiowy stożka...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: natalialukasz11 »

przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o wysokości \(\displaystyle{ 6\sqrt[]{3}}\) . oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: anna_ »

A znasz wzór na wysokość trójkąta równobocznego?
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: demka »

pamietasz wzor na wysokosc w trojkacie rownobocznym? trzeba z niego skorzystac i wyliczyc ten bok
reszta powinna byc jasna
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: natalialukasz11 »

h=\(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\) przez 2 i co dalej mam to pomnożyć???
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2009, o 14:06 przez natalialukasz11, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: anna_ »

Najpierw poszukaj dobrego wzoru, a potem wyznacz z niego \(\displaystyle{ a}\)
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: natalialukasz11 »

ej to jest dobry wzór
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: Inkwizytor »

natalialukasz11 pisze:ej to jest dobry wzór
ej. to nie jest dobry wzór.
Jak już będziesz przeczesywac wzory w tablicach, to zahacz o pole pow bocznej stożka, byś wiedziała jakie długości sa Tobie potrzebne do rozwiązania zadania.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: anna_ »

wylicz \(\displaystyle{ a}\), już 3 razy to pisano
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: natalialukasz11 »

h=\(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\) h= \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) przez 2

\(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\)=\(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\) przez 2
a=\(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\)razy\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) przez 2
i tu mam problem-- 27 wrz 2009, o 14:24 --czy a=3?
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: demka »

a podstaw dlugosc boku jaka Ci wyszla do wzoru na wysokosc
i sie nie zgadza
przelicz jeszcze raz
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: natalialukasz11 »

liczyłam i nic mi nie wychodzi... pomocy...
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: demka »

napisalas ze
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
podstawiamy za h
\(\displaystyle{ 6 \sqrt{3} = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
dotad jest dobrze
a jak wyliczyc stad a?
jak sie przekształca?
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: natalialukasz11 »

tego właśnie nie wiem.. ?
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: demka »

mnożymy przez odwrotnosc tego co stoi przy a czyli
\(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt{3} } \cdot 6 \sqrt{3} =a \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot \frac{2}{ \sqrt{3} }}\)
skracajac mamy
\(\displaystyle{ a =12}\)
sprawdzmy
\(\displaystyle{ h= \frac{12 \sqrt{3 }{2}}\)
i zgadza sie
prawda?
natalialukasz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łeba
Podziękował: 9 razy

przekrój osiowy stożka...

Post autor: natalialukasz11 »

no dobrze skoro mamy już ten bok to jak obliczyć pole?? mamy wziąc wzór na pole stożka czy jak??
ODPOWIEDZ