przekątne prostopadłościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
wojskib
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 42 razy

przekątne prostopadłościanu

Post autor: wojskib »

Ściany prostopadłościanu \(\displaystyle{ ABCD A_{1} B_{1} C _{1} D_{1}}\), w którym czworokąt ABCD jest jego podstawą. Przekątna prostopadłościanu ma długość \(\displaystyle{ 8 \sqrt{6}}\)cm. Kosinusy kątów AOB i BOC, gdzie O jest punktem przecięcia przekątnych prostopadłościanu są odpowiednio równe \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) . Uzasadnij, że każda przekątna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze \(\displaystyle{ 45 ^{\circ}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

przekątne prostopadłościanu

Post autor: piasek101 »

Najpierw twierdzenie kosinusów w trójkątach AOB i BOC.
ODPOWIEDZ