Parę zdań z ostosłupów

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
boniek115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 31 maja 2009, o 11:24
Płeć: Kobieta

Parę zdań z ostosłupów

Post autor: boniek115 »

1.Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a wysokość ostrosłupa jest równa H. Oblicz V ostrosłupa.

2. Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o polu \(\displaystyle{ 1m^2}\), dwie ściany boczne są prostopadłe do płaszczyzny podstawy, a dwie pozostałe tworzą z nią kąty o miarach \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) . Oblicz V.

3. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6cm i podstawie długości 8cm. Krawędzie boczne są sobie równe i mają po 9 cm długości.Oblicz objętość ostrosłupa.

Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2009, o 21:45 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z symbolami greckich liter w TeX-u
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Parę zdań z ostosłupów

Post autor: piasek101 »

1.
Z trójkąta prostokątnego : \(\displaystyle{ h; H; \frac{1}{3}h_1}\) wyznaczyć \(\displaystyle{ h_1}\) czyli wysokość podstawy.
Z tego możesz mieć pole podstawy.
ODPOWIEDZ