Graniastosłup prosty o podstawię rombu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
B*C*O
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: universe

Graniastosłup prosty o podstawię rombu

Post autor: B*C*O »

Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 15cm i 20cm. Wiedząc, że wysokość tego graniastosłupa jest równa 17 cm, oblicz jego pole powierzchni całkowitej.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Graniastosłup prosty o podstawię rombu

Post autor: Sherlock »

Do policzenia powierzchni potrzebujesz długości boku rombu. Narysuj romb i jego przekątne, pamiętaj, że przekątne w rombie są prostopadłe względem siebie i dzielą się na połowy. Powstały cztery przystające trójkąty prostokątne, z tw. Pitagorasa wyliczysz bok rombu
B*C*O
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: universe

Graniastosłup prosty o podstawię rombu

Post autor: B*C*O »

Wychodzi mi że \(\displaystyle{ a=7\frac{1}{2}\sqrt{2}+10}\) w odpowiedziach \(\displaystyle{ Pc= 1150cm^{2}}\) -jak widać niema tutaj żadnego pierwiastka. Może ktoś policzyć dla mnie bok a bo nie wiem czy robię to prawidłowo
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Graniastosłup prosty o podstawię rombu

Post autor: Inkwizytor »

Sherlock pisze:Do policzenia powierzchni potrzebujesz długości boku rombu. Narysuj romb i jego przekątne, pamiętaj, że przekątne w rombie są prostopadłe względem siebie i dzielą się na połowy. Powstały cztery przystające trójkąty prostokątne, z tw. Pitagorasa wyliczysz bok rombu
A po kiego grzyba bok rombu?
Objętośc to pole podstawy razy wysokość.
Wysokość mamy
Wystarczy teraz zastosować wzór na pole rombu z przekątnymi.
Czoug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 29 razy

Graniastosłup prosty o podstawię rombu

Post autor: Czoug »

Inkwizytor pisze:A po kiego grzyba bok rombu?
Objętośc to pole podstawy razy wysokość.
Wysokość mamy
Wystarczy teraz zastosować wzór na pole rombu z przekątnymi.
Oblicz jego pole powierzchni całkowitej

\(\displaystyle{ a= \sqrt{10^2+7,5^2}=12,5}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Graniastosłup prosty o podstawię rombu

Post autor: Sherlock »


\(\displaystyle{ a^2=(7,5)^2+10^2}\)

PS
Inkwizytor pisze:A po kiego grzyba bok rombu?
Objętośc to pole podstawy razy wysokość.
A po kiego grzyba jest treść zadania?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Graniastosłup prosty o podstawię rombu

Post autor: Inkwizytor »

Czoug pisze:
Inkwizytor pisze:A po kiego grzyba bok rombu?
Oblicz jego pole powierzchni całkowitej
Oops!
Z tego miejsca pragnę przeprosic imć Sherlocka, w końcu nie ponosi winy za moją ślepotę
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Graniastosłup prosty o podstawię rombu

Post autor: Sherlock »

Przynajmniej wiemy jak policzyć objętość tego graniastosłupa
B*C*O
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: universe

Graniastosłup prosty o podstawię rombu

Post autor: B*C*O »

Dzięki. Ale się rąbnąłem... ;D
ODPOWIEDZ