Graniastoslup prosty ma trojkat prostokątny w podstawie o przyprostokątnych 6 i 8 a cała bryła ma wysokosc 12. Oblicz pole przekroju plaszczyzną wyznaczoną przez najdluzszą krawedz dolnej podstawy i srodek okregu wpisanego w podstawe gorną
Moja wiedza kończy się na tym ze przeciwprostokątna ma 10, a przekrojem jest trapez.
Co dalej ? Jak obliczyć górną podstawę trapezu ? Co z wysokością?
Niełatwe zadanie z graniastosłupem
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 kwie 2005, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 1 raz
Niełatwe zadanie z graniastosłupem
W odpowiedziach jest że to trapez i są
dlugosci boków ale nie pokazano jak je
obliczono.
Pole w odpowiedziach wynosi 15 5/6 sqrt(37)
dlugosci boków ale nie pokazano jak je
obliczono.
Pole w odpowiedziach wynosi 15 5/6 sqrt(37)
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Niełatwe zadanie z graniastosłupem
głupio sformułowana jest treść tego zadania
[ Dodano: Pią Kwi 14, 2006 8:23 pm ]
obliczasz r okręgu ze wzoru Pc= (a+b+c)/2 *r
Potem obliczasz h trapezu dasz rade
[ Dodano: Pią Kwi 14, 2006 8:23 pm ]
obliczasz r okręgu ze wzoru Pc= (a+b+c)/2 *r
Potem obliczasz h trapezu dasz rade
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2006, o 20:25 przez `vekan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 kwie 2005, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 1 raz
Niełatwe zadanie z graniastosłupem
myślę to samo, nikt nie potrafi tego zrobić, kompletnie nie wiem skąd wziąć górną podstawą, jaka własnosc okręgu wpisanego mogłaby tu się przydać
[ Dodano: Pią Kwi 14, 2006 8:25 pm ]
jesteś przekonana ze 2r bedzie rowne gornej podstawie ? a jesli tak, to nie daje to nic dla obliczenia wysokosci.
[ Dodano: Pią Kwi 14, 2006 8:25 pm ]
jesteś przekonana ze 2r bedzie rowne gornej podstawie ? a jesli tak, to nie daje to nic dla obliczenia wysokosci.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Niełatwe zadanie z graniastosłupem
No to ja może jaśniej napisze ...
Jak powiedzial poprzednik, łatwo jest policzyć wysokość tego trapezu, ponieważ jego krótsza podstawa jest równoległa do przeciwprostokątnej podstawy graniastosłupa. Odległosc miedzy tymi dwoma odcinkami wynosci r. Z podanego wyzej wzoru wychodzi, że r=2. Zatem \(\displaystyle{ H^2=12^2+2^2}\), czyli \(\displaystyle{ H=2\sqrt{37}}\)
Potrzebna nam jest jeszcze dlugosc tej krótszej podstawy.
Oznaczmy sobie trójkąc będacy podstawą graniastosłupa jako ABC, gdzie A jest wierzcholkiem przy kącie prostym. Prosta l przecina przyprostokątne tego trójkąta w punktach E, F odpowiednio AB i AC. No i rzecz jasna przechodzi przez srodek okregu wpisanego O. Zrzutujmy sobie punkt E na odcinek BC i niech opada on w punkcie G.
Z podobienstwa trojkatów mamy:
\(\displaystyle{ \frac{EB}{EG}=\frac{BC}{AC}}\), z tym, że EG=r=2, BC=10, AC=6, czyli \(\displaystyle{ EB=\frac{10}{3}}\)
A teraz Tales. \(\displaystyle{ \frac{10}{8}=\frac{EF}{\frac{14}{3}}}\), czyli \(\displaystyle{ EF=\frac{70}{12}}\)
Teraz tylko podstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ P=\frac{(10+\frac{70}{12})\cdot 2\sqrt{37}}{2}=15\frac{5}{6}\sqrt{37}}\)
Jak powiedzial poprzednik, łatwo jest policzyć wysokość tego trapezu, ponieważ jego krótsza podstawa jest równoległa do przeciwprostokątnej podstawy graniastosłupa. Odległosc miedzy tymi dwoma odcinkami wynosci r. Z podanego wyzej wzoru wychodzi, że r=2. Zatem \(\displaystyle{ H^2=12^2+2^2}\), czyli \(\displaystyle{ H=2\sqrt{37}}\)
Potrzebna nam jest jeszcze dlugosc tej krótszej podstawy.
Oznaczmy sobie trójkąc będacy podstawą graniastosłupa jako ABC, gdzie A jest wierzcholkiem przy kącie prostym. Prosta l przecina przyprostokątne tego trójkąta w punktach E, F odpowiednio AB i AC. No i rzecz jasna przechodzi przez srodek okregu wpisanego O. Zrzutujmy sobie punkt E na odcinek BC i niech opada on w punkcie G.
Z podobienstwa trojkatów mamy:
\(\displaystyle{ \frac{EB}{EG}=\frac{BC}{AC}}\), z tym, że EG=r=2, BC=10, AC=6, czyli \(\displaystyle{ EB=\frac{10}{3}}\)
A teraz Tales. \(\displaystyle{ \frac{10}{8}=\frac{EF}{\frac{14}{3}}}\), czyli \(\displaystyle{ EF=\frac{70}{12}}\)
Teraz tylko podstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ P=\frac{(10+\frac{70}{12})\cdot 2\sqrt{37}}{2}=15\frac{5}{6}\sqrt{37}}\)