Koło o obwodzie \(\displaystyle{ 10 \pi}\) obraca się wokół srednicy. Jakie pole ma koło wielkie otrzymanej kuli?
nie kminie. Jak robiłam to wyszło mi 19,8. Odpowiedzi nie mam, ale wolala bym aby ktoś to zrobił i zobaczył czy wynik się zgadza .
Koło o obwodzie 10 obraca się
Koło o obwodzie 10 obraca się
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2009, o 22:51 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Koło o obwodzie 10 obraca się
Promień naszego okręgu, który obracamy
\(\displaystyle{ 2\Pi r=10\Pi}\)
\(\displaystyle{ r=5}\)
Pole powierzchni otrzymanej sfery,kuli
\(\displaystyle{ 4\Pi r^{2}=4\Pi 5^{2}=100\Pi}\)
\(\displaystyle{ 2\Pi r=10\Pi}\)
\(\displaystyle{ r=5}\)
Pole powierzchni otrzymanej sfery,kuli
\(\displaystyle{ 4\Pi r^{2}=4\Pi 5^{2}=100\Pi}\)