Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego

Post autor: Quaerens »

Gdy jego wysokość wynosi \(\displaystyle{ 6cm}\) i tworzy z krawędzią boczną kąt \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\).

-- 21 września 2009, 15:28 --

Chodzi o wynik. Bo chyba błąd w książce jest
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego

Post autor: raphel »

chodzi Ci o ostrosłup prawidłowy czworokątny??
jeżeli tak, to:
\(\displaystyle{ tg 30 ^{0} = \frac{\frac{1}{2} a \sqrt{2}}{6}}\)

potem oblicz sobie a z tego i podstaw do wzoru na objętość
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego

Post autor: Quaerens »

Ja to licze, ale mi nie wychodzi wynik z odp. Możesz podać wynik? Tak prawidłowy
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego

Post autor: raphel »

Wynik:
\(\displaystyle{ a = 2 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V = 36 \sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego

Post autor: Quaerens »

Każdemu wychodzi inaczej -- 21 września 2009, 16:08 --jakim cudem wyszlo ci takie a...
ODPOWIEDZ