długosci krawedzi

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
rafik6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Holsztyn
Podziękował: 1 raz

długosci krawedzi

Post autor: rafik6 »

Jaką długość ma przekątna sześcianu o krawędzi \(\displaystyle{ 5}\)?

Oblicz objętość sześcianu o przekątnej długości \(\displaystyle{ 6\sqrt{6}}\)

Bardzo proszę o zrobienie tego zadania ponieważ ja nie ogarniam, będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę. I za zrobienie zadania najbardziej. pzdr.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2009, o 17:52 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

długosci krawedzi

Post autor: raphel »

rafik6 pisze:Jaką długosc ma przękatna szescianu o krawedzi 5 ?
liczysz przekątną podstawy:
\(\displaystyle{ d = a \sqrt{2} \Rightarrow d = 5 \sqrt{2}}\)
i korzystasz z Twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ D ^{2} = H ^{2} + d ^{2}}\) ,gdzie
\(\displaystyle{ H = 5}\) - wysokość
\(\displaystyle{ D}\) przekątna sześcianu-- 21 września 2009, 15:23 --
rafik6 pisze: Oblicz objetość szescianu o przekatnej długosci 6 pierwiastek z 6
\(\displaystyle{ D = 6 \sqrt{6}}\) - przekątna sześcianu
tutaj wystarczy tw.Pitagorasa, tzn
\(\displaystyle{ D ^{2} = a ^{2} + a ^{2} \Rightarrow a = 6 \sqrt{3}}\)
Wzór na objętość napewno znasz
ODPOWIEDZ