przekontna oprostopadłoscianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lukiii1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sanodmierz

przekontna oprostopadłoscianu

Post autor: lukiii1987 »

długośc krawedzi prostopadłoscianu, którego pole powierzchni całkowitej jest równe 592 sa trzema kolejnymi liczbami parzysty,mi. Oblicz objetosc tego prostopadłoscianu i długość jego przekątnej

[edit] Temat do poprawy.../ariadna
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

przekontna oprostopadłoscianu

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ P_{c}=2(ab+bc+ac)}\)
Oznaczmy:
a=2n-2
b=2n
c=2n+2
gdzie \(\displaystyle{ n\geq2}\) i \(\displaystyle{ n\in{N}}\).
Wtedy:
\(\displaystyle{ 296=(2n-2)2n +(2n-2)(2n+2)+(2n+2)2n}\)
Po wyliczeniu:
n=5, a liczby to 8,10,12.
Objętość i przekątną wyliczysz.
ODPOWIEDZ