krawędz otwartego graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 13:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
krawędz otwartego graniastosłupa
Wyznacz takie długości krawędzi otwartego, prostopadłościennego pojemnika o kwadratowym dnie i pojemnosci 0,5, aby na jego wykonanie zużyć jak najmniej materiału.
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
krawędz otwartego graniastosłupa
wydaje mi się że można to zrobić tak
V=0,5
V=a^2 * h
wyznaczasz H
podstawiasz do wzoru na pole, bez górnej podstawy. Obliczasz pochodna dalej sobie poradzisz
V=0,5
V=a^2 * h
wyznaczasz H
podstawiasz do wzoru na pole, bez górnej podstawy. Obliczasz pochodna dalej sobie poradzisz