puszka=prostopadłościan
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
puszka=prostopadłościan
Prostopadłościenna zamknięta puszka ma pojemność 36. jej dno jest prostokątem, którego jeden bok jest trzy razy krótszy od drugiego. Wyraź pole powierzchni całkowitej tej puszki jako funkcjię długości krótszego boku jej dna i oblicz najmniejsza wartość tej funkcji.
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
puszka=prostopadłościan
V = 36
a - długość boku krótszego
3a- dłuższego
V= 3a&^2 * h
wyliczasz h. Potem podstawiasz do wzoru na PC i można to zrobić na pochodną. Poradzisz sobie
a - długość boku krótszego
3a- dłuższego
V= 3a&^2 * h
wyliczasz h. Potem podstawiasz do wzoru na PC i można to zrobić na pochodną. Poradzisz sobie