ostrosłup- zadanie rozszerzone
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 13:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
ostrosłup- zadanie rozszerzone
podstawą ostrosłupa SABCD jest prostokąt ABCD, w którym AB=3BC. Odcinek SD jest wysokością tego ostrosłupa, a ponadto SD + BC =12. Wyznacz długość odcinka BC, przy której objętość tego ostrosłupajest największa.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzywaczka
- Pomógł: 2 razy
ostrosłup- zadanie rozszerzone
oznaczamy:
a - |BC|
b - |AB|
H - |SD| szukamy: a?-przy której objętość jest największa
a,b,H > 0
V = 1/3*b*a*H ; b=3a ; H=12-a
po podstawieniu
V = 1/3*3a*a*(12-a)
f(a) = -a^3+12a^2
f'(a) = -3a^2+12a
f'(a)=0 -3a^2+12a = 0 -a(3a - 12) = 0 a = 0 v a = 4
tylko a = 4 należy dla dziedziny
Odp. Objętość ostrosłupa jest największa dla |BC| = 4.
a - |BC|
b - |AB|
H - |SD| szukamy: a?-przy której objętość jest największa
a,b,H > 0
V = 1/3*b*a*H ; b=3a ; H=12-a
po podstawieniu
V = 1/3*3a*a*(12-a)
f(a) = -a^3+12a^2
f'(a) = -3a^2+12a
f'(a)=0 -3a^2+12a = 0 -a(3a - 12) = 0 a = 0 v a = 4
tylko a = 4 należy dla dziedziny
Odp. Objętość ostrosłupa jest największa dla |BC| = 4.