Zadanie.
Oblicz Pole całkowite graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o wysokości 10 i krawędzi bocznej 5.
Oblicz PC i V
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Oblicz PC i V
Zapewne masz problem z policzeniem pola podstawy.
Wzór na pole sześciokąta foremnego:
\(\displaystyle{ P _{szesciokata}= \frac{3a^{2} \sqrt{3} }{2}}\)
Z resztą zadania, znając wzory, powinieneś dać już sobie radę.
Wzór na pole sześciokąta foremnego:
\(\displaystyle{ P _{szesciokata}= \frac{3a^{2} \sqrt{3} }{2}}\)
Z resztą zadania, znając wzory, powinieneś dać już sobie radę.
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Oblicz PC i V
wysokość i krawędź boczna w graniastosłupie to to samo, więc jakiś błąd w treści zadaniafethus22 pisze:Zadanie.
Oblicz Pole całkowite graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o wysokości 10 i krawędzi bocznej 5.
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Oblicz PC i V
Podejrzewam, że kolega sam to pisał, więc pisząc 'krawędź boczna' miał na myśli zapewne krawędź z boku podstawy. Ale faktycznie jest to błąd merytoryczny. Najlepiej pisać krawedź podstawy, żeby nie było wątpliwości.raphel pisze:wysokość i krawędź boczna w graniastosłupie to to samo, więc jakiś błąd w treści zadaniafethus22 pisze:Zadanie.
Oblicz Pole całkowite graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o wysokości 10 i krawędzi bocznej 5.