graniastosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 kwie 2006, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
graniastosłup
W prostopadłościanie wysokość jest średnia geometryczna długości krawędzi podstaw. pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu wynosi 114, a objetość jest równa 216. Wyznacz wymiary prostopadłościanu
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
graniastosłup
Więc proponuję tak:
najpierw oznaczenia:
a- długość dłuższego boku podstawy
b- długość krótszego boku podstawy
h- wysokość prostopadłościanu
d-pole powierzchni całkowitej
S-objętość
powstaje Ci układ równań
\(\displaystyle{ 114=2ah+2bh+2ab}\)
\(\displaystyle{ 216=\sqrt{a^{2}+b^{2}+h^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=\sqrt{ab}}\)
w pewnym momencie powstaje Ci coś takiego:
\(\displaystyle{ 46656=(a+b)^{2}-ab}\)
\(\displaystyle{ 114=2\sqrt{ab}+(a+b)+2ab}\)
teraz proponuję wprowadzenie niewiadomych pomocniczych
niech więc ab=x natomiast (a+b)=y
najpierw oznaczenia:
a- długość dłuższego boku podstawy
b- długość krótszego boku podstawy
h- wysokość prostopadłościanu
d-pole powierzchni całkowitej
S-objętość
powstaje Ci układ równań
\(\displaystyle{ 114=2ah+2bh+2ab}\)
\(\displaystyle{ 216=\sqrt{a^{2}+b^{2}+h^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=\sqrt{ab}}\)
w pewnym momencie powstaje Ci coś takiego:
\(\displaystyle{ 46656=(a+b)^{2}-ab}\)
\(\displaystyle{ 114=2\sqrt{ab}+(a+b)+2ab}\)
teraz proponuję wprowadzenie niewiadomych pomocniczych
niech więc ab=x natomiast (a+b)=y
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
graniastosłup
Masz Tomku rację przez przypadek wzięłam wzór na przekątną. Tak to jest jak człowiek ma coś na myśli a pisze coś innego. No to chyba rozwiązanie zadania będzie łatwiejsze.
Zauważyłam też u siebie jeszcze jeden błąd ale już wszystko naprawiam> Więc będzie tak:
\(\displaystyle{ 216=ab\sqrt{ab}}\)
\(\displaystyle{ 114=2\sqrt{ab}(a+b)+2ab}\)
tak chyba lepiej wygląda
Zauważyłam też u siebie jeszcze jeden błąd ale już wszystko naprawiam> Więc będzie tak:
\(\displaystyle{ 216=ab\sqrt{ab}}\)
\(\displaystyle{ 114=2\sqrt{ab}(a+b)+2ab}\)
tak chyba lepiej wygląda